viewpoint

Nadogradnja postojeće arhitekture uvek zahteva pravljenje kompromisa između uklapanja u zatečeni kontekst i akcentovanja novoprojektovane strukture. Na oblikovanje podjednako utiču uslovi lokacije i potreba za vizuelnim izdvajanjem nove strukture u odnosu na postojeću. U ovom slučaju osnovni koncept u oblikovanju zasnovan je na iskorišćavanju prednosti lokacije. Sa južne strane parcele nalazi se sportski centar “Park”, dok je sa severne strane padina prekrivena četinarima. Ovakva pozicija objekta uslovila je njegovu orijentaciju i oblikovanje: čitava južna fasada je staklena površina, čime je omogućen pogled na sportske terene i parkovsku površinu, a ujedno i maksimalna osunčanost unutrašnjosti kuće.

Extension of the existing architecture always requires making trade-offs between fitting into the context and emphasizing the newly designed structure. Design is equally influenced with the location conditions as well as with the need of visual highlighting of new structure. In this case, the basic design concept is based on the utilization of location’s advantages. Southern from the plot is the sports center “Park”, while on the northern side is a slope with woods. Such position of the object affected the design: the entire southern facade is a glass surface, providing the view to the sports fields and park area and, at the same time, maximum insulation of the interior.

POVEZANI PROJEKTI / RELATED PROJECTS