kuća u smilovcima / house in smilovci

“Postoje pukotine u svemu. Tako svetlost ulazi…”
-Leonard Cohen

Prilikom rekonstrukcije i dogradnje stare porodične kuće u kuću za odmor, poseban izazov je bio iskoristiti prednosti lokacije – prirodnog okruženja i lokalne građene sredine. Parcela je locirana pored lokalnog puta Smilovci – Protopopinci, u podnožju Stare planine u blizini Smilovskog jezera. Postojeći objekat, iako konstruktivno očuvan, funkcionalno nije zadovoljavao potrebe klijenta, te ga je bilo neophodno adaptirati i dograditi. Pored zamene dostrajale krovne konstrukcije i proširenja objekta prema dvorištu, uređen je i parter na prilazu kući, kao i sa dvorišne strane.

U funkcionalnom smislu, kuća je podeljena na prizemlje, u kome se nalazi dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i terasa, i potkrovlje, koje sadrži tri sobe i kupatilo. Prilaz objektu je sa severne strane, dok je sa južne strane postojeća kuća proširena terasom, koja predstavlja “međuzonu” između unutrašnjosti kuće i dvorišta. Sa spoljašnje strane terasa se zatvara pokretnim perforiranim panelima, koji imaju funkciju zaštite od sunca. Ovi paneli su perforirani primenom digitalnog dizajna i fabrikacije, a inspirisani su geometrijskim motivima ćilima. Na ovaj način je omogućena igra svetlosti i senke, stvaranjem različitih svetlosnih efekata na unutrašnjim površinama.

“There is a crack in everything. That’s how the light gets in…”
-Leonard Cohen

The main challenge when reconstructing and extending the old family house into a holiday house was utilising the existing local advantages – natural and built environment. The plot is located by the local road Smilovci – Protopopinci, at the foot of Stara Planina mountain, near Smilovci lake. Existing house, although constructively preserved, functionally didn’t meet the needs of the client, so it had to be adapted and extended. In addition to replacing the old roof construction and expanding the building to the backyard, landscaping was also renewed, at the entrance to the plot, as well as in the backyard.

Functionally, house is divided into ground floor (containing living room, kitchen with dining room, and terrace), and loft (with three bedrooms and bathroom). The access to the house is on the northern side, while the southern side of the existing house is extended with a terrace. This terrace is an inter-space between the interior and backyard. On the outer side of terrace, there are mobile perforated panels, with function of sun protection. These panels are perforated using digital design and fabrication, inspired by geometry motifs of ćilim, traditional carpet from East Serbia. In this way, the play of light and shadows is enabled, creating different light effects on the inside surfaces.

POVEZANI PROJEKTI / RELATED PROJECTS